Deca porodice Mediči bolovala od rahitisa

Bogati vladari Toskane i pokrovitelji Leonarda Da Vinčija i Galileja, porodica Mediči, bila je “prva porodica” renesansne Italije. Međutim, veliko bogatstvo koje su posedovali nije moglo da kupi zdravlje njihovih sinova i kćeri.

san lorenco firenca

Bazilika San Lorenzo

Ispitivanjem skeletnih ostataka devetoro dece iz ove porodice koji su sahranjeni u bazilici Svetog Lorenca u Firenci, utvrđeno je da je čak šestoro ovih povlašćenih mališana iz 16. veka imalo iskrivljene kosti ekstremiteta kao posledicu rahitisa –  bolesti kostiju izazvane nedostatkom vitamina D. Jedan od dečaka, Filipo (1577–1582), poznat kao don Filipino imao je i blago deformisanu lobanju, što je zabeleženo i na onovremenom portretu.

medici2

Don Filipino sa svojom majkom Joanom Austrijskom

medici3

Lobanja malog Filipina

Rahitis se obično vezuje za siromaštvo i veoma zagađene sredine, međutim ova deca su pripadala visokoj društvenoj klasi.

Rahitis se jednostavno može sprečiti sunčanjem koje je neohodno za proizvodnju vitamina D u organizmu i jedenjem hrane kao što su jaja i sir. Da bi razumeli uzrok ove bolesti kod dece, istraživači su analizirali azotove izotope iz koštanog kolagena koji pokazuju glavni izvor proteina u ishrani.

Analiza kolagena iz kostiju pokazala je da je glavni izvor proteina u njihovoj ishrani bilo majčino mleko. Ovaj nalaz je u skladu sa renesansnim običajem hranjenja dece majčinim mlekom do druge godine života. Istorijski tekstovi nam govore da je ova ishrana nekad dopunjavana sa mešavinom hleba i jabuka. Na nesreću, majčino mleko i žitarice sadrže veoma malu količinu vitamina D dok ga u voću nema uopšte. Kao pripadnici bogate porodice, ova deca su verovatno provodila i vrlo malo vremena napolju, za razliku od njihovih siromašnih vršnjaka, te slobono možemo reći da im plemenito poreklo nije donelo sreću u ovom slučaju.

Ova veoma zanimljiva studija italijanskih naučnika objavljena je u časopisu International Journal of Osteoarchaeology.

(Izvor: Nature)