Da li su stari Rimljani jeli žirafe?

pompeja

Nova istraživanja u antičkom gradu Pompeji, na jugu Italije, otkrivaju da su stari Rimljani jeli meso žirafa, flamingosa i drugih egzotičnih životinja koje su dopremali iz najudaljenijih krajeva sveta, poput Indonezije.

Proučavajući otpatke hrane, do kojih su dolazili tokom iskopavanja, istraživači sa američkog Univerziteta u Sinsinatiju, predvođeni arhelologom Stivenom Elisom, ustanovili su da je jelovnik stanovnika Pompeje bio daleko bogatiji i raznovrsniji nego što se dosad mislilo.

Najzastupljenije na svakodnevnoj trpezi bile su žitarice, zatim voće, orašasti plodovi, masline, riba i jaja, ali su se na njoj mogle naći i egzotičnije namirnice poput usoljene ribe iz Španije, školjki iz uvoza ili morskih ježeva.

U kanalizaciji jedne od kuća pronađena je čak i kost žirafe.

“Veruje se da je ovo jedina žirafa koja je ikada pronađena u arheološkim iskopinama u Italiji”, rekao je Elis.

Elisov tim već deset godina radi na nalazištima u predgrađu Pompeje, grada koji je potpuno uništen u erupciji vulkana Vezuv 79. godine.

U ovom delu grada je bilo oko 20 prodavnica koje su posluživale hranu i piće. Arheolozi su analizirali sastav kanalizacije kao i obližnje deponije u kojima su pronašli ostatke hrane iz IV veka p.n.e.

Elis je izjavio da su stanovnici Pompeje imali daleko “viši životni standard” nego što se dosad verovalo i da istraživanje “znatno menja percepciju o ishrani Rimljana”.