ArteFakti: Šlem iz Peretua

Šlem - Pojana Kocofenešti

 

Ovaj zanimljiv nalaz, ugledao je svetlost dana 1971. u mestu Peretu u južnoj Rumuniji, u neposrednoj blizini Dunava, po kome i nosi ime. U pitanju je getsko – dački srebni šlem iz 5.veka p. n. e.

Pronađen je u grobnici lokalnog, tračkog plemića, koja se sastojala od dve odaje. U jednoj je pronađen pokojnik uz mnoštvo keramičkih posuda, gvozdenih noževa, vrhova strelica, bronzanih posuda, i oko 50 raznih drugih pozlaćenih, srebrnih predmeta. U drugoj odaji grobnice pronađeni su skeleti dva konja, dva lovačka psa, krave kao i ostaci kočija sa 2 gvozdena točka. Utvrđeno je da su svi srebrni nalazi delo jedne, lokalne radionice.

Šlem je pozlaćen, težak oko 750 gr, visine oko 26cm. Dekoracija je ugravirana u niskom reljefu i sastoji se od životinjskih i biljnih motiva. Na mestu levog obraza nalaze se predstave rogatih životinja (ovna, jarca, jelena…), dok je na mestu desnog obraza prikazana ptica grabljivica koja odnosi plen, zeca u kandžama i ribu u kljunu.

2

1


Linearni dizajn u vidu rozeta, vinove loze, perja i školjki prati rubove šlema. Na predelu čela, prikazane su krupne oči, gustih obrva, između kojih se nalazi vertikalna traka koja je možda predstavljala tetovažu i uzvišen status vlasnika šlema, jer kako saznajemo od Herodota, trački plemići su koristili tetovaže kao statusni simbol.

Slem 2

Ovaj nalaz je sličan drugim delima tracke umetnosti, tu su isti floralni elementi, motivi
životinja. Kao i ostali, šlem iz Peretua je šiljat, verovatno kako bi se prilagodio klasicnoj tračkoj frizuri vlasnika.
Celokupno tumačenje motiva je neizvesno, ali oni se mogu odnositi na tradicionalne mitove dobro poznate tračkom stanovništvu. Ptice grabljivice, dominiraju zemljom, morem i vazduhom, i možda su povezane sa kultom herojskog vladara, kultom čuvenog Tračkog konjanika – božanstvom širokih narodnih masa.
Prikaz krupnih očiju na gornjoj prednjoj strani šlema ima apotropejsku ulogu, odnosno da štiti od uroka, ali takođe govori o statusu osobe koja ga je nosila. U tom kontekstu, oči su bile simbol mističnog prolaza sa jednog nivoa egzistencije u drugi.

Najverovatnije je bio ceremonijalni šlem, nošen u posebnim prilikama, jedan od do sada pet pronađenih takve vrste. Izložen je u Muzeju Nacionalne istorije Rumunije u Bukureštu.

Kocofenešti

Sličan šlem pronađen je i u mestu Pojana Kocofenešti u Rumuniji
(levo) Izgled šlema, (desno) Rekonstrukcija

(T. Mladenović)