Arheološka istraživanja na mestu čarde “Na kraj sveta” kod Novog Sada

Arheolozi gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture ovih dana istražuju teren na kom se nalazila kultna čarda “Na kraj sveta”, koja je pre nešto više od nedelju dana srušena.

Carda "Na kraj sveta"
Kako kažu iz Zavoda, na poziv bratstva manastira Kovilj, arheolog konzervator Dušica Veselinov i saradnici Zavoda  bili su na Arkanju i na prostoru na kom treba da se rekonstruiše čarda “Na kraj sveta”.

Arkanj je od ranije poznat kao lokalitet s arheološkim sadržajem, a od druge polovine prošlog veka zaposleni u Muzeju grada i Muzeju Vojvodine kao i iz oba Zavoda za zaštitu spomenika kulture, pokrajinskog i gradskog, pregledali su teren i beležili podatke koji ukazuju na moguća nalazišta.

– Ranije su prikupljeni nalazi koji svedoče o tome da je ovaj prostor bio nastanjen u srednjem veku, kasnoj antici i praistoriji. Krajem maja nadzirali smo radove na prokopavanju temelja za čardu i u tim iskopima pronašli smo pokretne i nepokretne arheološke nalaze, naseobinske objekte i grobove – kaže portparolka gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Aleksandra Zeković.

Kako dodaje, utvrđene su dalje mere za sistematsko arheološko iskopavanje pre izgradnje, odnosno rekonstrukcije čarde, kako bi se ugroženo arheološko nasleđe najpre istražilo i dokumentovalo, a potom čarda rekonstruisala.

(via Radio 021)