ArcheOS – korisna alternativa

Kada se bavite arheologijom mala je verovatnoća da ćete uspeti da izbegnete korišćenje savremenih softverskih tehnologija koji umnogome olakšavaju naš rad, zapravo, bez preterivanja – omogućavaju nam ga. Od najjednostavnijih do najkomplikovanijih zadataka koji dolaze pred nas sučeljavamo se sa brojnim programima. Većina ovih programa su prilično skupi, te i ako radite u finansijki jakoj instituciji verovatno ćete biti prinuđeni da sebi olakšate život koresteći nelegalne kopije.

Danas vam predstavljam jedno integralno rešenje koje je potpuno besplatno i legalno a pored toga sasvim korisno.

U pitanju je ArcheOS operativni sistem.

Ovaj operativni sistem ispod haube je zapravo Debian 6.0 GNU/Linux opremljen posebnim softverskim alatima koji imaju primenu u arheologiji.

Ukoliko ste ranije koristili neku distribuciju Linuxa nećete imati nikakvih problema u snalaženju na ovom sistemu jer je grafičko sučelje dobro poznati GNOME a kako se u suštini radi o Debianu sve što važi za njega važi i za ArcheOS. No, čak i ako nikada ranije niste koristili Linux nemate razloga za brigu jer je sam sistem prilično intuitivan, relativno jednostavan i prijatan oku. Ono što je još bitno naglasiti jeste da je sistem veoma siguran (ne morate brinuti o virusima npr.) i prilično stabilan iako se radi o projektu u razvoju (najnovija verzija je trenutno u alfa fazi).

Za razliku od nekih drugih operativnih sistema ArcheOS (kao i većina Linux distribucija) stiže potpuno opremljena drajverima i programima tako da u zavisnosti od vaše konfiguracije kao i ličnih afiniteta verovatno nećete morati da instalirate nijedan dodatni program da biste otpočeli sa udobnim radom. Velika količina softvera koju ArheOS donosi podeljena je u sledeće grupe:

-3D
-CAD
-Baze podataka
-GIS
-GPS
-Grafika
-Internet
-Lasersko skeniranje
-Kancelarijski alati
-Fotogrametrija
-Nauka

U narednim slikama predstaviću vam neke od mogućnosti koje pruža ovaj sistem.

Pretty cool, ha? :)

Elem, za ovaj projekat zaslužni su ovi momci – www.arc-team.com a sam operativni sistem možete preuzeti sa ovog sajta www.archeos.eu.

Umesto završnog razmatranja navešću par razloga ZA i PROTIV korišćenja ovog sistema:

ZA:
– potpuno je besplatan
– potpuno je legalan za korišćenje, deljenje, modifikovanje itd.
– prilično je brz i siguran
– možete ga koristiti u live modu bez ikakve instalacije
– odličan izbor korisnog softvera za arheologiju
– polu-automatizovano crtanje nalaza :)
– nije Windows

PROTIV:
– trenutna verzija je još uvek u fazi razvoja
– iz nekog razloga morate da radite samo u Photoshop-u, AutoCAD-u, 3D MAXu..itd
– sentimentalno ste vezani za Windows
– koristite isključivo metodologiju koju je koristio i Valtrović :)
– nemate DVD citac a deca su vam ugurala žvake u sve USB portove ;)