Večernje novosti: Studenica neistražena riznica

MADA su poslednjih nekoliko godina radovi intenzivirani, a arheološka istraživanja privedena kraju, na konačno uređenje kompleksa manastira Studenice čekaće se još dugo. Biser srpske srednjovekovne arhitekture i umetnosti dostojno bi branio svoje mesto na Uneskovoj listi svetske baštine, ukoliko bi se u njega više ulagalo.

Dosadašnji arheološki nalazi pomogli su da se mnoga pitanja iz viševekovnog života manastira razreše. Prema rečima arheologa Marka Popovića, rukovodioca istraživanja u Studenici, jedno od najznačajnijih je otkriće da je bedem sa kulama i kapijama koji okružuje manastirski kompleks podignut u Nemanjino vreme.

– To znači da je bedem zidan istovremeno sa izgradnjom manastira i da sa njim predstavlja jedinstvenu celinu, a ne kao što se do sada mislilo da potiče iz neke od ranijih epoha.

Drugo značajno otkriće, kaže Popović, jeste da je Studenica teško postradala krajem 14. veka.

– Verovatno se to dogodilo odmah posle Kosovske bitke. Tom prilikom su izgorele sve građevine čije smo ostatke otkrili sa istočne i severne strane, uključujući i zdanje nekadašnje ktitorske rezidencije. U sloju ovog velikog požara nađen je novac kneza Lazara, koji ga vremenski određuje. Kada se završe arheološka iskopavanja biće moguće da se predstave sve otkrivene građevine i time stekne osnovni utisak kako je nekada izgledala Studenica.

PROČITAJTE OSTATAK TEKSTA