Savršeno očuvana Inka mumija stara pet vekova

Argentinsko-peruanska ekspedicija pronašla je 1999. godine u blizini vulkana Llullaillaco, savršeno očuvano telo petnaestogodišnje devojčice žrtvovane bogovima drevnih Inka pre pet vekova.

inka mumija2

La doncella, kako su je nazvali, žrtvovana je sa još dva deteta (dečakom i devojčicom) tako što je ostavljena da se smrzne na gotovo samom vrhu planine visoke preko 6 hiljada metara. Upravo zahvaljujući  ekstremno hladnim uslovima i suvom vazduhu na planini, smrznuta tela ove dece spadaju među najbolje očuvane mumije ikada pronađene.

FO/INCAMUMMY

Druga devočica, stara 6 godina, pogođena je munjom nakon smrti te je njen gornji deo tela sa licem spaljen kao i odeća na njoj. Ona i godinu dana stariji dečak imali su blago izduženu lobanju, nesumnjivo veštački deformisanu, što bi mogao biti znak njihovog visokog društvenog statusa.

 

 

Deca su žrtvovana kao deo verskog rituala poznatog kao capacocha. U ovom ritualu Inke su žrtvovale uglavnom decu jer su ih smatrali najčistijim bićima. Birana su samo potpuno zdrava i fizički lepa deca da bi bogovima prineli ono najbolje što imaju a biti izabran smatralo se čašću. Mesecima, pa čak i godinama, pre žrtvovanja deca su tretirana na poseban način i dobro hranjena. Obučena u najfinija odela, ispraćana su na poslednje putovanje u pratnji visokog sveštenika do prestonog grada Kuska a zatim su ih vodili na visoke planine i tamo ih žrtvovali. Putovanje je bilo veoma dugo i naporno tako da su deci često davali lišće koke kako bi im pospešli disanje i kako bi živi izdržali do kraja putovanja. Kada bi došli do mesta na kome bi obavili žrtvu, davali su im opojna pića kako bi se smanjila bol, strah i otpor a zatim su ih ubijali, davljenjem, udarcem u glavu ili su ih jednostavno ostavljali da umru od hladnoće. Prema verovanjima Inka, ova deca nisu umirala već su se spajala sa duhovima predaka i čuvala svoja sela i narod pazeći ih sa vrhova planina kao anđeli.

imka mumija 3