Pronađena kasnoantička bazilika u blizini manastira Rača

U okolini manastrira Rača, arheolozi su pronašli baziliku iz 4. veka. Stručnjaci su otkopali i konzervirali centralni i severni deo bazilike sa zidovima visine pola metra, sa očuvanim podom i živopisom.

Manastir Rača

Manastir Rača

Možemo govoriti da se u Orašcu nalazi jedna kasno antička i rano vizantijska bazilika, čija arhitektura ukazuje da je ona bila episkopska. Utvrđeno je, da je crkva stradala u požaru, ali je uprkos tome bazilika dobro sačuvana. Po legendi, posvećena je presvetoj Bogorodici – rekla je arheolog Narodnog muzeja Užice Ljiljana Mandić.

Predanja o ovom mestu bila su vodilja za užičke arheologe, a u tome im je pomogao meštanin Blagojica Ristić, samouki istoričar bajinobaštanskog kraja.

– Sećam se da su 1953. godine, usled obilnih kiša u okolini manastira Rača, otkriveni temelji crkve. Ljudi su došli da se tu mole, da bi kasnije voda ponovo zatrpala temelje – objašnjava Ristić.

Nakon 50 godina, zahvaljujući Ristićevim predanjima iz Nacionalnog parka “Tara”, obavestili su Narodni muzej u Užicu o tome, i tako su 2003. godine počela iskopavanja na ovom lokalitetu.

– Od Bajine Bašte do Kaluđerskih bara na Tari, na potezu od pet kilometara diž toka reke Rače, bilo je sedam oltara, od kojih su još tri neotkrivena –  tvrdi Ristić.
Posle 2003. godine radovi su bili više godina u prekidu, zbog nedostatka sredstava, da bi nedavno bili nastavljeni.

Prma rečima Mandićeve, u ovom trenutku nalazište je konzervirano i predstoji istraživanje priprate i južnog dela crkve, koji će definisati i okruženje ovog objekta.

(via Blic)