Pronađena grobnica Sulejmana Veličanstvenog u Mađarskoj?

Opsada-Sigetvara

Mađarski stručnjaci saopštili su da je skoro izvesno otkrivena grobnica (turbe) turskog sultana Sulejmana Veličanstvenog kod mesta Sigetvar na jugu Mađarske

Svi prikupljeni podaci ukazuju na jedno te isto mesto. Zato kažemo „skoro izvesno”, jer nema naznaka da bi grobnica mogla da se nalazi negde drugde. Ali, potrebno je još dokaza, jer je reč o vrlo osetljivoj temi – objasnio je Norbert Pap, vođa multidisciplinarnog istraživačkog tima.

Iskopavanja koja su obustavljena za ovu zimu, trebalo bi da potvrde ovo otkriće kada ponovo budu nastavljena u aprilu.

Sultan Sulejman, koga istoričari smatraju najvećim vladarem Osmanskog carstva, umro je septembra 1566. (u 72. godini) tokom opsade dvorca u Sigetu, 30 km zapadno od Pečuja, blizu sadašnje mađarsko-hrvatske granice.

Sulejmanovo telo je potom preneto u Istanbul i tamo sahranjeno, ali legenda kaže da su njegovo srce i unutrašnji organi izvađeni i sahranjeni na mestu pogibije, objasnio je Pap.

Masivni zidovi pravougaone građevine, za koju se pretpostavlja da je turbe, sagrađeni su od opeke i kamena. Centralni prostor je dimenzija 7,8 x 7,8 metara, a u njega se ulazilo sa severozapadne strane kroz trodelnu pristupnu prostoriju. Sačuvani dekorativni elementi na do sada otkrivenim delovima zida podudaraju se sa onima iz istanbulske grobnice, a lokacija građevine se poklapa sa istorijskim crtežima.

Sulejmanovo-turbe

Papov tim je proučavao ovaj lokalitet još od 2013. U oktobru ove godine počeo je sa iskopavanjem na, kako je verovao, tačnom mestu sultanove pogibije.

Osim delova grobnice, arheolozi su otkrili i ostake jedne džamije, derviškog manastira i drugih građevina iz osmanskog grada Turbeka, koji je na jednoj srednjevekovnoj francuskoj mapi prikazan sa natpisom „Ovde leži Sulejman”.

– Ovaj pronalazak je izvanredan jer je grad bio jedinstven primerak u osmanskoj Mađarskoj – kaže Pap, inače profesor geografije na Univerzitetu u Pečuju. Osmanlije su uglavnom okupirale postojeće gradove na teritorijama koje su osvajali ali Turbek su izgradili od temelja. Kada je Austrijsko carstvo proteralo Turke iz Mađarske, krajem 17. veka, i Turbek i grobnica su uništeni.

Rođen 1494. Sulejman je vladao od 1520. do 1566, duže od bilo kog drugog sultana i proširio je Osmansko carstvo sve do Balkana, Bliskog istoka i severne Afrike.

Zrinski-i-Sulejman

Siget su branili lokalni vojnici predvođeni hrvatsko-mađarskim plemićem Nikolom Zrinskim. Opsada je bila pirova pobeda za Turke, jer je decenijama odložila njihovo (ispostaviće se, neuspešno) napredovanje ka Beču.

Sulejmanova smrt je čuvana u tajnosti 48 dana kako bi sprečila vojnike da odustanu od bitke.

Saopštenje za štampu možete pročitati OVDE (engleski)
Foto: papnorbert.blogspot.hu / Wikipedia