Cultureshutdown za Zemaljski muzej BiH: Solidarnost svetskih muzeja

Cultureshutdown - solidarnost sa Zemaljskim muzejemViše od 120 institucija kulture – muzeja, umetničkih galerija i biblioteka u više od dvadeset zemalja sveta danas, 4. marta 2013. godine pridružilo se akciji pod nazivom Cultureshutdown, velikom globalnom protestu u znak solidarnosti sa zatvorenim Zemaljskim muzejem Bosne i Hercegovine.

Zemaljski muzej je nedavno obeležio 125. godišnjicu svog postojanjasa zatvorenim vratima, skupa sa još šest drugih kulturnih institucija koje se nalaze u teškom stanju usled nerešenog pravnog statusa.

Stotine institucija kulture, širom sveta, danas su simbolično na svoja umetnička dela zalepili žute trake, kako bi skrenuli pažnju na krizu i teško stanje u kojem se nalaze kulturne institucije u Bosni i Hercegovini.

”Zemaljski se muzej nalazi u vrlo teškom stanju; kolekcije, umetnička dela i eksponati kojima treba nega nalaze u prostorijama bez struje, i bez klimatskih uslova, kao i profesionalnih kustosa koji bi se brinuli o njima”, kaže Azra Akšamija, asistent na Massachusetts Institute of Technology, te osnivač internacionalne grupe akademika i aktivista u oblasti kulture, Cultureshutdown.

”Većina ovih institucija i njihovih kolekcija preživele su rat, i to uz pomoć herojske inicijative njenih kustosa. Njihove su kolekcije nezamenjive. Prihvatiti činjenicu da će one biti uništene usled političke nebrige je preteško, te iz tog razloga organiziramo ovaj protest”, navodi Akšamija.

Baš kao što je Zemaljski muzej zabarikadirao svoja vrata, institucije kulture širom sveta su danas, na globalni dan muzejske solidarnosti, prekrili delove svojih izložbi, u znak podrške Zemaljskom muzeju BiH.

”Verujemo da će ova akcija demonstrirati nadređenima da je rešenje moguće. Novac nije problem i ovo nije samo problem Bosne i Hercegovine. Svetska zaostavština je na kocki”, zaključuje Akšamija.

Sve fotografije akcije Cultureshutdown možete pogledati ovde.

(via Radiosarajevo)